Hur hittar jag klimatvänliga julklappar?

Det är fantastiskt när någon i din närhet öppnar en julklapp och lyser upp av glädje, men julklappar kostar dyrt på CO2-kontona. Därför ger vi dig en guide till mer klimatvänliga julklappar.

En miljon ton CO2. Så mycket släpper produktionen av svenskarnas julklappar ut varje år. Potentialen är därför stor att minska CO2-utsläppen genom att ändra våra vanor i samband med köp av julklappar. Och oroa dig inte, vi behöver inte sluta ge presenter, vi måste bara välja presenterna mer noggrant.

”Ofta är det inte användningen av julklappen, utan tillverkningen av den som kostar i termer av CO2. Därför rekommenderar vi att köpa färre presenter av högre kvalitet och köpa begagnat, säger Mikael Bellers Madsen, projektledare på den gröna tänketanken Concito.

Därefter bör vi i större utsträckning köpa julklappar som täcker ett behov snarare än lyx som mottagaren rent ut sagt inte behöver. Kan vi ge något som mottagaren ändå ska ha så byter vi ut deras köp och det förhindrar överkonsumtion.

Om du skulle vilja tänka mer klimatvänligt i dina presentköp handlar det generellt om att tänka mer på praktiska presenter än lyxvaror. För vissa kan det innebära en rent mental förändring om man är van vid att presenter ska bidra till en känsla av lyx, av något extra som mottagaren kanske inte vill lägga pengar på.

Det är dock en mental förändring som klimatet kommer att gynnas av. I de följande avsnitten går vi lite djupare in på detta råd och presenterar andra tips för mer klimatvänliga julklappar.

GettyImages-699094633.jpgEn hit på önskelistan

Att fokusera på gåvor människor faktiskt behöver är väsentligt för att undvika den överkonsumtion som varken vi eller klimatet tjänar på. Vissa kanske tycker att det är lite tråkigt att köpa något från en önskelista, men i förhållande till en klimatvänlig jul är det en bra idé. Mikael Bellers Madsen förklarar:

”Det är viktigt att ge något som folk vill ha, för det minskar risken att presenten hamnar bak i ett skåp och aldrig kommer till användning. Det blir bortkastade resurser, säger han.

Undvik elektronik

Tillverkning av elektronik kräver stora mängder energi, och giftiga ämnen släpps ut i processen. Dessutom använder elektronik elektricitet och en större strömförbrukning är vanligtvis inte vad vi behöver klimatmässigt.

”Självklart, om din son behöver en mobiltelefon så är det något han ska ha ändå, och det är en fin present. Omvänt finns det ingen anledning att ge honom en ny bara för att den han har inte är den senaste iPhonen, påpekar Mikael Bellers Madsen.

Många enheter använder mer ström ju större de är, så det kan verka som en bra idé att ge en mindre enhet som en mobiltelefon i stället för en stor TV. Och ändå inte...:

"Med elektronik handlar det inte bara om storleken utan också om användningen. En stor tv kanske drar mer ström när den är påslagen än en mobiltelefon, men tv:n är något vi slår på under en period, medan mobilen är i gång nästan hela dagen", förklarar projektledaren från Concito.

Om du vill köpa elektronik i present bör du väga enhetens storlek mot enhetens användning om du vill välja den mest klimatvänliga presenten.

Upplevelsepresenter är klimatvänliga presenter

Det finns många upplevelsespresenter som bara har ett litet CO2-avtryck. Det är klart att om upplevelsen är att flyga till London och gå på teater så är det inte precis en klimatvänlig present, men det räcker gott och väl med ett besök på teatern hemma.

Concito har räknat ut att en resa till djurparken för fyra personer släpper ut 10 kg CO2. Som jämförelse släpper en fullspäckad kalender med 24 små leksaker ut 72 kg CO2.

Du kan därför med fördel släppa den fullspäckade kalendern och ta en tur till djurparken i stället och på så sätt skapa en gemensam upplevelse för familjen och rädda klimatet från kilovis av CO2.

En hjälpande hand - ja tack!

Du kan också ge en hjälpande hand i present. Skapa till exempel ett personligt presentkort för att hjälpa till med bilreparationer, trädgårdsarbete eller barnpassning.

På så sätt ger du faktiskt bort något av det mest värdefulla du har, nämligen din tid, och det är bra för klimatet.

"Det är en riktigt bra idé. Några av de saker som släpper ut minst CO2 är tjänster. Och det gäller även om du t.ex. köper städhjälp, så en servicepresent, det är en riktigt bra idé", säger Mikael Bellers Madsen entusiastiskt.

Kläder måste hålla länge och tvättas sällan

Köp bara kläder som är nödvändiga och av hög kvalitet, så att de håller länge. Tänk på hur ofta ett plagg ska tvättas. Det bästa för klimatet är kläder som håller länge, inte behöver tvättas lika ofta och kan hängas på tork, så slipper du torktumlaren.

Fokusera på kläder som mottagaren faktiskt behöver dagligen, så att du ger något som mottagaren själv skulle ha lagt pengar på. På så sätt hjälper du till att undvika överutgifter och samtidigt minskar du risken för att din gåva hamnar längst bak i garderoben.

”Om dina barn behöver några kläder, fråga familjen och vännerna innan du skriver dem på önskelistan. Det är ofta någon som har några kläder som andra kan ta över", säger projektledaren på Concito.

Återvinning är bra, men...

Generellt sett anser vi att återvinning är bra och det är även bra att lämna in kläder, möbler och andra effekter till återvinningen när vi själva är klara med dem. Men återvinning bidrar också till att stödja överkonsumtion.

”Återvinning räddar därför inte klimatet. Det är mycket fokus på att återvinna kläder, och det är också mycket kläder som lämnas in för återvinning, men en av anledningarna till det är att det finns en överproduktion av kläder", säger Mikael Bellers Madsen och syftar på faktum att helt nya kläder som fortfarande har butikens etikett på sig lämnas in.

Det visar att folk köper kläder de inte behöver och det är inte bra för klimatet med den överkonsumtionen, även om man lämnar in det till återvinning.

Det finns också en tendens att om vi går till en secondhandbutik för till exempel ett par byxor så hamnar vi på tre par eftersom det är billigt. Återigen är det dock ett uttryck för överanvändning om man bara behövde ett par.

— Och då är nyttan för klimatet plötsligt inte så stor, säger Mikael Bellers Madsen.

Återigen gäller det att köpa försiktigt om du vill handla klimatvänligt. 

Leksaker måste lekas med

Leksaker ska helst hålla länge – både i den meningen att de inte går sönder så lätt och i den meningen att barnet kommer att leka med dem länge. Leksaker av trä släpper ut mindre CO2 och är därför lite av en "klimatälskling" för många, men vissa plastleksaker kan vara utmärkta.

Till exempel Lego, som håller för lek i flera generationer, och som du potentiellt kan bygga med i många år. Omvänt är billigt producerade plastleksaker som snabbt går sönder en stor klimatbov.

När allt kommer omkring är det viktigaste med leksaker att de faktiskt leker med dem. Det förklarar Mikael Bellers Madsen.

Leksaker ska först och främst vara roliga att leka med. Man kan lätt hitta några träleksaker som är riktigt vackra, men om barnet inte tycker att det är spännande så är det bortkastade resurser, säger han.

Leta efter leksaker som har Svanen eller EU-blomman. Det är bra koll på de officiella märkena, precis som kraven för att få märkena regelbundet skärps.

Välgörenhetsgåvor

Till sist ska vi komma ihåg att du självklart också kan välja att ge en gåva som är välgörande eller som i sig bidrar till ett bättre klimat. Du kan till exempel köpa en bit regnskog och hjälpa till att skydda ett värdefullt ekosystem.

Det finns en rad välgörenhetsorganisationer, som Unicef, Barncancerfonden och WWF, som du kan stödja utan att belasta klimatet.

Ha en riktigt bra och klimatvänlig jul!