Husvagn vid vattnet med sommarblomster i förgrunden

Checklista vid köp av begagnad husvagn

En begagnad husvagn kan vara ett bra alternativ om man inte vill ha en sommarstuga. Här kommer expertens bästa råd för vad du bör tänka på vid köp av husvagn.

Husvagn är ett smart och prisvärt alternativ för den som inte vill investera i en sommarstuga. Om du väljer att köpa en begagnad husvagn är det viktigt kontrollera att den är i gott skick. Här kommer expertens bästa råd.

Vad bör man tänka på när man köper en begagnad husvagn? En husvagn kan vara så många saker: för vissa är det en lätt och flexibel reskompis att utforska världen med - för andra mer en permanent stuga med staket och goda grannar.

I Sverige är det många som köper husvagn, och de finns i alla åldrar - inte minst bland de yngre. Vad som skiljer är hur den egna ekonomin ser ut och vilken livssituation man befinner sig i. 

Om du aldrig tidigare ägt en husvagn finns det en del saker att tänka på.

Två män grillar i regn på campingplats

Vad för slags husvagn vill du ha?

En begagnad husvagns medelålder är sju till åtta år, vilket är något högre än på begagnad personbil. Tänk på att husvagnens ålder och slitage inte alls kan jämföras med en personbil. Husvagnen är som ett andra hem för många, och som ofta är både välskött och underhållen. Därför kan en välbehållen, begagnad husvagn vara ett klokt alternativ i stället för en helt ny. För runt 100 000 kronor går det att få en bra begagnad husvagn.

Precis som med alla andra kapitalvaror är det en värdeminskning även på husvagnar, men i mindre utsträckning än för till exempel personbilar. Det är helt enkelt färre saker som kan gå sönder, och ofta mindre slitage. Det är vanligt att räkna på en 15 procentig värdeminskning på en husvagn det första året, 10-12 procent år två och därefter fem till tio procent per år. Minskningen beror naturligtvis på typ, hur utrustad den är och vad som efterfrågas på marknaden för husvagnar.

Olika husvagnar för olika användare

Vilken typ av begagnad husvagn du ska köpa beror på om du vill vara ute på vägarna och upptäcka nya platser eller slå dig till ro på en campingplats. Olika husvagnsägare kan ha helt olika preferenser och behov. Vissa använder husvagnen som någon annan använder sin sommarstuga – medan andra älskar känslan av att kunna resa och uppleva nya platser, utan en fast punkt. Båda sätten har sina förespråkare och det kan vara bra att du funderar på vilken typ av semester du vill ha innan du slår till. 

Du måste också kontrollera att du kan köra husvagnen med ditt vanliga körkort. Om du har ett klass B-körkort får du endast köra med en totalvikt på 3 500 kilo, bil och husvagn inkluderat. Det kan begränsa dina valmöjligheter.

Välj komfort i din husvagn

När det gäller att köpa en begagnad husvagn oroar sig många för storleken. Men du kan få samma typ av utrustning och funktioner i både stora och små vagnar. En större husvagn ger naturligtvis mer plats och därmed också mer komfort. Sängarna är bredare, köksbänken och garderobsutrymmet är större och badrumslösningarna rymligare.

Komfort blir mer och mer viktigt för husvagnsägare. Och samtidigt ökar intresset för utrustning som är positivt för klimatet. Därför är det viktigt att bestämma vilken typ av utrustning och komfort du vill ha när du investerar i en ny husvagn.

Checklista och typiska fällor vid köp av begagnad husvagn

Green checkbox

Fukt och mögel

Kontrollera luftfuktigheten i husvagnen. Det är viktigt! Ett fukttest av en husvagn kostar från 1 000 kronor och uppåt, och är en billig försäkring som kan göras hos din återförsäljare.

Fukt kan gömma sig i både väggar, tak och golv. Även om det inte luktar, kontrollera ändå. Om det luktar har fukten gått alldeles för långt.

Green checkbox

Fuktgaranti

En nyare begagnad husvagn ska genomgå årliga fukttester. Kontrollera serviceboken om testerna har gjorts. Nya vagnar säljs med garanti, från fem till sju år, vissa märken upp till tio år. Kontrollera om det finns återstående garantitid på husvagnen.

Green checkbox

Förvaring

Det är en stor fördel om husvagnen förvaras under tak, och helst inomhus, särskilt när det kommer till fukt. Om en husvagn stått utomhus en längre tid löper den större risk för kondens och mögel. Snö ska regelbundet sopas bort från taket, och välfungerande ventilation är nödvändigt för att hålla fukten borta.

Även om husvagnen förvarats inomhus kan den blivit besökt av gnagare. Möss ger sig på det mesta, inte bara kuddar och gardiner.

Green checkbox

Inne i husvagnen

Leta efter slitage på interiör och tyger. Öppna lådor och skåp. Kontrollera att persienner, takfönster, dörrar och fönster fungerar.

Green checkbox

Uppvärmning

Vissa värmesystem fungerar endast på gas, medan andra fungerar på både el och gas.

Luftvärmen är lätt att kontrollera, den värms upp snabbt. Centralvärmesystemet tar längre tid att värma upp eftersom systemet måste starta och behöver börja cirkulera innan värmen kommer igång. Tycker du att det här känns knepigt, så lämna in din husvagn på en verkstad för expert-kontroll.

Green checkbox

Kylskåp

Kylskåpet ska fungera på både el och gas, så kontrollera att båda fungerar. För att vara säker att kylskåpet blir riktigt kallt behöver det vara påslaget några timmar.

Green checkbox

Kök och matplats

Se till så att alla apparater har gasåtkomst och startar utan problem. För att se om gastest har gjorts, se serviceboken.

Green checkbox

Vattenförsörjning

All vattenförsörjning måste stängas av och tömmas innan vinterförvaring - kontrollera kranar och rör för eventuella läckor.

Green checkbox

Toalett

Be om en demonstration om hur toaletten fungerar och hur den ska tömmas. Kontrollera att vattnet spolar utan problem och att det inte finns något läckage i rören.

Green checkbox

Elektricitet

Verkar alla lampor och andra eldrivna funktioner fungera? Om det inte fungerar så kan problemet vara större än en trasig säkring eller glödlampa. Ibland lyser batteriet gult och grönt, men laddas ändå inte. Kontrollera batteriets laddningsspänning och syrenivå i en verkstad, eller gör det på egen hand om du vet hur du ska gå tillväga.

Green checkbox

Exteriör i allmänhet

Titta över alla fönster - är de hela och utan repor eller andra skador?

Husvagnen bör inte ha för många bucklor, utan ska vara snygg och välskött. Ta också en titt på taket - ser det bra ut? Kontrollera att takluckorna inte har sprickor eller mörka lister.

Green checkbox

Förtält

Rulla ut förtältet på marken och kontrollera att blixtlås, sömmar och fönster är hela. Leta efter mögel. Du kan också ta dig tiden att montera upp förtältet.

Green checkbox

Stöd och däck

Fungerar stödhjul och ben? Kontrollera hur däcken ser ut och leta efter däckslitage och felaktiga hjulvinklar.

Green checkbox

Provkoppla husvagnen

Haka vagnen på dragkroken för att se om kopplingen passar. Hur hänger vagnen? Dubbelkolla att samtliga lysen fungerar som de ska.

Green checkbox

Provkör husvagnen

Även om du kanske kommer att ha din husvagn på en campingplats större delen av året så kommer den att behöva flyttas in och ut. Kontrollera att lamporna och bromsarna fungerar och säkerställ hur bilen och vagnen fungerar tillsammans.

Green checkbox

Servicehäfte

Husvagnar behöver inte EU-godkännas, men i serviceboken ska man kunna se årliga tester av bromsar, hjullager och gastester. Begär all dokumentation och bruksanvisning när du köper din husvagn.

Green checkbox

Kontrakt

Använd ett godkänt köpekontrakt. När du handlar av en privatperson gäller köplagen. Men reglerna i köplagen gäller inte om du och säljaren har kommit överens om något annat. Eftersom köplagen inte är tvingande är det klokt att skriva in allt du och säljaren kommer överens om i ett avtal, till exempel Konsumentverkets köpekontrakt.

Green checkbox

Kontrollera rätt ägare

Kontrollera att rätt ägare är registrerad på husvagnen. Det gör du enklast på Transportstyrelsens webbplats.

Green checkbox

Rätt registreringsdatum = rätt pris

Registreringsdatumet i vagnkortet motsvarar nödvändigtvis inte årsmodellen. En 2015-modell som registrerades 2017 är således två år gammal och äldre än vad som angivits. Därmed är också värdet lägre. Endast chassinumret kan bekräfta årsmodellen.

Illustration av lysande glödlampa

Fler smarta tips vid köp av begagnad husvagn:

Köpa husvagnen privat eller via återförsäljare/handlare?

Beroende på var och av vem du köper din husvagn så kan priset skilja sig åt. Köper du av en auktoriserad återförsäljare kontrolleras husvagnen noggrant. Beroende på husvagnens ålder ingår även flera olika garantier.

Har du rätt körkort och rätt bil?

Om du har ett vanligt B-körkort får du köra med en totalvikt på 3 500 kilo. Det vill säga: bilens totala vikt plus husvagnens totala vikt får inte överstiga 3 500 kilo.

Om du både har en stor bil och en stor husvagn överstiger du snabbt 3 500 kilo. Om du utökar ditt B-körkort (B96) har du tillåtelse att köra med en totalvikt upp till 4 250 kilo.

Om du har ett körkort med behörigheten BE får du köra personbilar eller lätta lastbilar med en totalvikt på högst 3 500 kilo med släp. Kravet för bilen kvarstår som för B-körkort – med en totalvikt upp till 3 500 kilo.

OBS! Även om du har rätt behörighet så kanske inte din bil är stark nog för lasten.

Lasta din husvagn rätt!

Fördela vikten på det du tar med i husvagnen rätt för att få bäst tryck på dragkroken. Förtältet är tungt – om du placerar det längst bak i husvagnen blir trycket mindre, vilket bidrar till dålig kontroll. Om vattentanken är fylld och är placerad baktill ger den också övervikt på vagnens bakre del. Lasta helst över hjulen, för att undvika över- eller understyrning.

Vårt Fritidslån

  • Låna upp till 80 % – Resten betalar du kontant eller med ett inbyte.
  • Garanti – Sex månaders extra garanti om du tecknar minst ett år.
  • Låneskydd – Extra trygghet om något oförutsett skulle inträffa.

Läs mer om vårt Fritidslån