Ska du ta motorcykelkort? Vi guidar dig rätt!
Drömmer du om en motorcykel? Kanske har du redan bestämt vilken modell du ska köpa och var din första motorcykelresa bär av. Men innan du kan omvandla din idé till verklighet behöver du bestämma vilket slags MC-kort du får, vill och behöver ta – och hur du går tillväga.
MC-kort A1: lätt motorcykel
För att ta körkort för lätt motorcykel måste du vara 16 år eller äldre. För att få övningsköra behöver du ha ett giltigt körkortstillstånd och ha fyllt 15 år och 9 månader. För att bli godkänd ska du även:
- ha en giltig riskutbildning
- ha godkänt körkortsprov (kunskapsprov och körprov)
- Vara permanent bosatt i Sverige eller studerat här i minst 6 månader.
Vill du ha fler detaljer kring vilken slags motorcykel du får köra när du tar A1-kort? Besök Transportstyrelsens webbplats, där hittar du allt du behöver veta om slagvolym, motoreffekt och kilowatt.
MC-kort A2: mellanstor motorcykel
Körkortsklassen A2 har funnits i några år men uppdaterades från ”körkort A med begränsning” till A2 i början på 2013. För att ta det här MC-kortet måste du vara 18 år eller äldre. För att få övningsköra behöver du ha ett giltigt körkortstillstånd och ha fyllt 17 år och 6 månader. För att bli godkänd ska du även:
- ha en giltig riskutbildning
- ha godkänt körkortsprov (kunskapsprov och körprov)
- vara permanent bosatt i Sverige eller studerat här i minst 6 månader.
Har du full koll på hur stark och tung motorcykel ett A2-körkort tillåter? Om inte – besök Transportstyrelsens webbplats, där hittar du allt du behöver veta om slagvolym, motoreffekt och kilowatt.
MC-kort A: tung motorcykel
Med ett A-körkort får du köra alla typer av tvåhjuliga motorcyklar oavsett slagvolym eller motoreffekt (för mer information, besök Transportstyrelsens hemsida).
För att ta ett A-körkort ska du vara 24 år eller äldre. Men det finns ett undantag, har du haft A2-körkort i minst två år kan du ta A-körkort från 20 års ålder. För att få övningsköra behöver du ha ett giltigt körkortstillstånd och ha fyllt 23 år, alternativt ha fyllt 19 år och 6 månader samt haft körkort med behörigheten A2 under minst ett år och 6 månader. För att bli godkänd ska du även:
- ha en giltig riskutbildning
- ha godkänt körkortsprov (kunskapsprov och körprov)
- vara permanent bosatt i Sverige eller studerat här i minst 6 månader.
För att ta ditt MC-kort finns det två vägar att gå, antingen genom att ta körlektioner hos en trafikskola, eller övningsköra privat. Tänk på att om du ska övningsköra privat måste du ha en godkänd handledare. Handledaren ska antingen köra egen motorcykel eller följa med som passagerare.
Kostnad MC-kort
Oavsett om du väljer att köra privat eller hos en trafikskola så finns det några kostnader du inte kommer undan. Här ingår vissa obligatoriska avgifter till Trafikverket och Transportstyrelsen, bland annat kostnaden för teoriprov, körprov och tillverkningen av ditt körkort, totalt cirka 2 000-3 000 kronor.
Sedan tillkommer kostnader för riskutbildningen, steg 1 och 2. Här skiljer sig priserna åt beroende på trafikskola, men räkna med en sammanlagd kostnad mellan 3 000-4 000 kronor.
Planerar du att ta körlektioner hos en trafikskola? Räkna med att betala ungefär 700-1 000 kronor per timme. Hur många lektioner du behöver ta varierar, och beror på om du övningskör privat parallellt med lektionerna hos trafikskolan.
Budget för MC-kort
Innan du köper lektioner eller anmäler dig för riskutbildningar är det bra att se över din ekonomi för att säkerställa att du har medel för att betala alla kostnader för MC-kortet.
Det är alltid bra att göra en tydlig budget där du kan stapla upp antalet körlektioner du planerar att ta, kostnader för riskutbildning och prov och beräknar det mot dina övriga utgifter samt inkomster för att få en tydlig överblick.
Läs även: Så gör du en budget
Vill du hålla nere kostnaderna för ditt MC-kort?
- Genom att övningsköra med vänner eller familj så håller du nere kostnaderna för körlektioner. Kom ihåg: den du övningskör med måste ha gått handledarutbildningen för motorcykelkörkort.
- Kanske känner du någon som redan tagit MC-kort som du kan låna utbildningsmaterial ifrån? Om inte – kolla runt på nätet så hittar du begagnat utbildningsmaterial. Kontrollera dock att utgåvan inte är mer än något år gammal. Det kommer ständigt ny och viktig information som skulle kunna dyka upp på kunskapsprovet.
- Ta hellre en lektion för mycket än för lite, på så sätt är du väl förberedd och ökar dina chanser att klara uppkörningen på första försöket.
Lycka till med ditt MC-körkort – och kör försiktigt!