Hem > Om oss > Tips, råd & guider > Välj rätt sparkonto åt dina pengar

Man sitter utanför sommarstuga

Välj rätt sparkonto åt dina pengar

15 AUGUSTI 2018
En av de viktigaste punkterna i din privatekonomi är att jämföra och välja rätt sparkonton och sparformer. Experter och privatekonomiska rådgivare är eniga - har du en kortare spartid än 5 år bör du ha pengarna på ett sparkonto hos en bank som erbjuder ränta, fria uttag med insättningsgaranti.

Flest väljer sparkonto

Sparkontot är en populär sparform för oss svenskar, sedan 2002 har hushållens genomsnittliga sparkonton växt med 9 procent om året enligt uppgifter från den statliga banken SBAB.

Trots att vi sparar mer än någonsin är vi dåliga på att ta hand om våra sparpengar. Enligt rapporten från SBAB har svenskarna ett samlat kapital på sparkonton om hisnande 1,6 biljoner kronor, men de flesta har sitt sparkapital placerat hos någon av storbankerna, till 0% ränta.

Färsk statistik från SCB visar på att vi nu har en inflationstakt på 2,1 procent så man kan därför säga att ett sparkonto med nollränta i realiteten innebär en minusränta. Och trots att reporäntan är fortsatt rekordlåg på –0,5 procent ger inte storbankerna någon ränta på sina kunders sparkonton.

Bättre ränta hos nischbankerna

Som tur är finns det nischbanker, tex Santander Consumer Bank Sverige, som erbjuder bättre ränta på sina sparkonton och att det är enkelt att flytta sina pengar.

Privatekonomiska rådgivare konstaterar att fler borde känna till och utnyttja möjligheten att använda sig av en kompletterande bank för att få en bättre ränta på sparkapital.

Det är egentligen samma sak som att jämföra priser i mataffären eller på lite större inköp. Varför välja en dyrare och mer oekonomisk lösning när det finns sparkonton med bra ränta, villkor och insättningsgaranti på marknaden idag.

/Global/deposit_MittSparplus_430x289_085procent.jpg

Mitt spar+ med 0,85 % ränta

Mitt spar+ hos Santander Consumer Bank ger dig en hög ränta från 100 000 kronor. 

Läs mer om Mitt spar+

/Global/Deposit_MittSpar_430x289.jpg

Mitt spar – 0,65 % ränta

För dig som vill ha friheten att kunna ta ut pengarna 1-2 dygn från det att tanken slår dig.

Läs mer om Mitt spar